5 cei mai influenti designeri contemporani

Patricia Urquiola

patricia.urquiola

 

Patricia Urquiola este architect si designer spaniol. A primit numeroase premii, printre cele mai importante fiind A&W Designer of the Year si Design Prize Cologne. In prezent isi desfasoara activitatea in propiul studio din Milano dezvoltant concepte in design, art direction si arhitectura.

Inca de la inceputul cariei sale, Patricia Urquiola a fost axata pe designul Italian fiind influentata de primii ei mentori: Vico Magistretti si Achille Castiglioni. Patricia spune despre cei doi ca au ajutat-o sa se defineasca ca designer, nu numai prin teoriile si ideologiile acestora dar si prin stilul lejer si lipsit de constrangeri pe care acestia l-au adoptat.

Urquiola este definitia flexibilitatii si a adaptabilitatii. Credinta ei intr-un produs inovator rezulta din comuniunea libera dintre functiune si intrebuintare. Munca acesteia este despre crearea unui nou stil de a trai, telul ei fiind acela de a reusi sa descopere noi forme de design care sa incurajeze gandirea pozitiva si comuniunea intre oameni. Pentru a reusi acest lucru, Patricia foloseste, la realizarea produselor sale materiale ecologice cu finisaje in culori vesele si forme grafice.

Designul creat de Patricia Urquiola a dus la colaborarea sa cu cele mai mari companii din domeniu: Moroso, Molteni, B&B Italia, Driade, Flos, Emu si Hansgrohe-Axor.

“Vreau ca oamenii sa simta nevoia sa imi atinga creeatiile nu doar sa le priveasca”. Patricia Urquiola

 

Tom Dixon

tom.dixon

Tom Dixon este unul dintre cei mai originali designeri ai generatie sale. A fost recompensat cu premiul pentru “Cel mai bun designer al anului” in 2006 si 2008, creatiile sale fiind expuse in cele mai faimoase muzee din New York, Boston, Paris si Tokyo.

Designul avangardist al lui Tom Dixon imbina materiale neconventionale, durabile sau pretioase. A experimentat lucrul cu alama sau cupru, creand corpuri de iluminat sau masute cu baza din fier turnat, a modelat plasticul (in 1994 a format compania Euolounge care produce si distribuie linia de corpuri de iluminat realizate in totalitate din plastic)sau a prelucrat lemnul. Toate aceste materiale au fost modelate cu tehnologii de ultima generatie (dorinta de inovatie) sau cu mesteri artizani (dorinta de a pastra valorile mostenite).

Curiozitatea si curajul sau il impun drept un vizionar al secolului XXI, un inovator al materialelor.

Compania Tom Dixon, infiintata in 2002 de Tom Dixon si David Begg, realizeaza corpuri de iluminat si mobilier, cu un portofoliu ce contine peste 200 de produse. In 2004 a luat nastere Design Research prin parteneriatul dintre compania Tom Dixon si Proventus.

“Nestingherit de preocupari comerciale sau de instruirea formala, realizam obiecte doar din placerea de a parcurge acest proces. In momentul in care oamenii au inceput sa achizitioneze produsele mele, am realizat ca am atins o nou forma de alchimie…As putea sa transform un morman de fier vechi in aur”. Tom Dixon

 

Karim Rashid

karim.rashid

Considerat unul dintre cei mai influenti designer contemporani, Karim Rashid se bucura de recunoasterea unanima in peste 35 de tari.

Parcursul sau a fost unul spectaculos realizand peste 2000 de proiecte in design de interior, mobilier, moda si design de produs. A proiectat pentru companii si branduri celebre, printe care Totem Boutiques, Emporio Armani Boutiques, cateva restaurant in NYC si Philadelphia, a realizat designul interior in hoteluri din Miami si Atena si a propus desginul pentru produsele celor de la Umbra, Issey Miyake, Estee Lauder, Citibanak si multi altii.

Karim Rashid este adesea invitat sa sustina conferinte la mari universitati din toate colturile lumii, unde vorbeste despre filosofia sa despre designul de produs.

Arta sa este definita de un design minimalist, cu linii sinuoase si forme organice, Karim Rashid dorind sa se adreseze publicului larg prin ideea de a infrumuseta viata de zi cu zi. Crezul lui consta in convingerea ca designul este factorul modelator primordial al lumii in care traim, lumea propusa de Karim fiind una in culori vii si texturi fine (recunoscut pentru faptul ca poarta numai alb si roz, designerul si-a donat toate garderoba in culori inchise).

Creatiile sale sunt expuse in 20 de colectii permanente din muzee si galerii de arta, precum Muzeele de Arta Moderna din New York si San Francisco.

Karim Rashid isi descrie lucrarile ca “o casatorie a designului geometric cu cel organic, a tehnologiei cu materialul, cu forme suave si organice care comunica placerea de a atinge si de a privi.”

 

Ron Arad

ron.arad

Artist, designer, sculptor si architect Ron Arad a dezvoltat o preocupare pentru forma si functiune, pentru obiecte inovatoare, realizate din fibra de carbon, poliuretan, lemn sau metal.

In 1981, impreuna cu Caroline Thorman, a fondat “One Off”. In acest laborator, care era studio si showroom, Ron Arad a experimentat libertatea de crea, in diferite forme. Acest concept avangardist a atras si alti designeri care au expus aici, printre care Tom Dixon, Danny Lane si Tom Lynham. In 1989, la Londra, isi incepe activitatea “Ron Arad Associates”, urmand ca in anul 1994 sa deschida o filiala si in Como, Italia.

Castigatorul premiului “Cel mai bun designer al anului” in 1994, Ron Arad a dezvoltat concepte pentru branduri renumite: Vitra, Moroso, Kartell si Driade, Cappelini, Fiam sau Magis.

Designul propus de Ron Arad este unul care starneste curiozitatea, care uimeste prin liniile sinuoase si formele curbe, indraznete. Creatiile sale sunt caracterizate de un dinamism debordant care fascineaza prin simplitatea produsului finit, si in acelasi timp prin complexitatea pasilor de creare.

“Vreau sa-mi fac treaba cat se poate de serios, chiar daca este vorba despre un obiect de manufactura sau de o instalatie care nu foloseste la nimc”. Ron Arad

 

Philippe Starck

philippe.starck

Philippe Starck este unul dintre cei mai prolifici designeri contemporani, punandu-si amprenta atat in amenajarea unor hoteluri, baruri si cluburi cat si in designul de produs. Cu un respect profund atat pentru oameni cat si pentru natura, Phillipe Starck a dezvoltat conceptul de “tehnologie democratica” prin crearea de eoliene rezidentiale. Mai mult decat atat, s-a implicat si in zona de nutritie punand bazele propiei companii de hrana organica si a catalogului cu produse ecologice “Good Goods”.

Adesea supranumit “copilul teribil” al designului, Starck este definit de un entuziasm extraordinar de a descoperi noi stiluri de a trai, determinarea de a schimba lumea, viziunea sa foarte clara aceea ca, procesul de creatie, in orice forma s-ar afla, trebuie sa faca viata mai buna.

Portofoliu sau foarte bogat cuprinde proiecte variate printe care realizarea designului pentru barcile Beneteau, storcatorul de lamaie pentru Alessi, sticle de apa minerala pentru Fluocaril, genti de calatorie pentru Samsonite, mobilier de birou pentru Vitra, televizoare pentru Thomson Multimedia, ceasuri pentru Fossil, ochelari pentru Alain Mikli si Mouse optic pentru Microsoft.

“Conceptia mea despre viata poate fi ilustrata prin imaginea unui om cu o lanterna care paseste in noapte, prin bezna totala. Nu exista decat ceea ce e luminat de lanterna”. Philippe Starck

 

 



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *